5 vragen aan koffiekenner Moniek Smit

 

Nadat Dik Nagtegaal en Jessica Tolboom zichzelf geïntroduceerd hebben, is het deze keer de beurt aan Moniek Smit. Lees hieronder hoe zij haar business met koffie heeft opgezet.

 

1. Wil je je kort introduceren (naam, leeftijd en hoe lang ben je al ondernemer?

​Moniek Smit, geboren in 1977. Gestart met Barista Company in 2006, mijn deel van het bedrijf overgedragen in 2013. Nu 100% bezig met Moniek Smit Coffee Consulting B.V. als coach en adviseur voor koffie-ondernemers.

 

2. Wat houdt je onderneming precies in?

​Mijn missie voor 2015 is 1.000 mensen te laten kiezen voor hun weg in de koffiemarkt. Ik werk met startende en ervaren ondernemers die in of rond de koffiemarkt actief zijn.

Ik werk met ondernemers aan hun bedrijfsmodel, productintroducties, marketing en campagnes. Ik noem het Slim Ondernemen. Dit doe ik 1-op-1, maar ook via online trainingen en webinars.​

 

3. Hoe ben je bij dit idee gekomen?

​Ik werkte al jaren aan marketingprojecten voor A-merken, bijvoorbeeld Heineken en Alpro. Op de achtergrond, maar altijd met als doel een nieuw product in de koffiemarkt te introduceren. Ondertussen zag ik veel gedreven freelance barista’s en koffie-experts worstelen met hun onderneming.

Ik herkende de problemen. Bijvoorbeeld het keihard werken en toch maar weinig verdienen. Of het mislopen van een mooie opdracht omdat je jezelf niet in de markt zet.

Zelf heb ik enorm veel gehad aan mijn bedrijfscoach, ik voel mij nu pas écht ondernemer. Ik geloof dat veel mensen in de koffiemarkt ​meer kunnen bieden en geven aan hun klanten met een slimmere manier van ondernemen, ik wil ze daar bij helpen.

 

4. Op wat voor manier is jouw onderneming uniek?

​De combinatie van mijn kennis van de koffiemarkt, koffie, marketing en online marketing maakt mijn dienstverlening uniek. Bovendien heb ik in veel gevallen in de schoenen van mijn klanten gestaan.

Ik weet hoe het voelt om de stap naar het ondernemen te zetten. Maar ook hoe het voelt als je de aanvragen niet aan kan, je workshopdeelnemers niet op komen dagen, je bankrekening angstig leeg blijft, je tien dingen tegelijk wil doen, je partner vraagt wanneer er weer eens tijd is….

Gelukkig weet ik ook hoe het voelt om alles onder controle te hebben: tijd, aandacht, geld en energie. En hoe het eenvoudig wordt om keuzes te maken en flinke stappen te zetten.

5. Waar zie je je onderneming over 3 jaar?

Over drie jaar werk ik nog altijd intensief met groepen ondernemers die gedreven met hun producten en diensten bezig zijn. Niet alleen voor koffie-ondernemers dus.

​Ik wens geen bedrijf met veel personeel, maar groei door samenwerking met andere bedrijven. Hiervoor heb ik voor dit jaar al de eerste samenwerkingen op het oog.

Voor mij als ondernemer is een doel om over drie jaar de winter door te brengen in een warmer deel van de wereld en dan wel mijn werk te kunnen blijven doen. Dat is iets wat dan zeker gelukt is!

Persfoto 1 - Moniek Smit

Zie voor informatie: www.coffeeconsulting.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *