AltijdKoffie beweert altijd vers gebrande koffiebonen te verkopen, maar hoe weet ik wanneer een koffieboon vers is?

Mensen halen vaak twee dingen door elkaar:
1. Versheid van bonen
2. Zelf bonen malen en daarmee koffie zetten.

De versheid van koffiebonen heeft te maken met de staat van de koffieboon. Een koffieboon behoudt namelijk maar voor beperkte tijd zijn versheid, dit komt door de aroma’s en oliën.

Zelf bonen malen en daarmee direct koffie zetten is de beste situatie om bonen langer vers te houden. Hele bonen kunnen aroma’s en oliën veel beter vasthouden dan voorgemalen koffie, waardoor de smaak ten opzichte van voorgemalen koffie beter is.

Veel mensen vragen zich af; wat als ik nu oude, dus niet verse, koffiebonen (waarbij de aroma’s en oliën verloren zijn) gebruik om te malen en daarmee direct koffie zet? Is het dan nog verse bonen koffie?
Nee, dan ben je alsnog oude koffie aan het gebruiken. Je kunt koffie nog prima na de houdbaarheid datum drinken, alleen zal de smaak niet meer optimaal zijn.

Wat beïnvloedt de versheid van koffie?
Koffiebonen hebben te lijden van zuurstof, vocht, temperatuur en licht. Zodra koffiebonen hiermee in aanraking komen zal de versheid achteruit gaan. Je kunt koffie het beste drinken net na tot twee weken na het branden, dan zijn de bonen nog het meest vers.

Hoe kun je herkennen of het nog verse bonen zijn?
Verse koffiebonen zitten vol aroma, creëren bij een espresso een mooie cremalaag en zijn vol van smaak. Oude koffiebonen zijn muf, vormen geen mooie cremalaag op de espresso en missen smaak.

Verpakking doet veel met de versheid van de koffie
In de meeste zakken koffie zit een ventiel bevestigd. Dit ventiel is semipermeabel wat inhoudt dat het wel gassen uit de zak laat maar geen zuurstof of lucht de zak in.

Bij elke 10 kg aan groene koffiebonen branden komt zo’n tien liter gas vrij. Dit gas wil er tijdens maar vooral ook na het branden uit de koffiebonen ontsnappen. Wel zit een deel van de smaak in deze gassen. Het is dan ook belangrijk dat je de koffiebonen na het branden snel verpakt, dit voor behoud van smaak en versheid. Door het ventiel kan dan de rest van de gassen ontsnappen zonder dat de zak knapt.

In onderstaande tabel zie je welke versheid tijden je kunt aanhouden:

Gemalen koffie in de openlucht 20 minuten
Bonen in een papieren zak 1-2 weken
Bonen in een laminaat verpakking 1 maand
Bonen in een laminaat verpakking met ventiel 3 maanden
Met edelgas in blik 6 maanden

Voorgemalen koffie verliest zeer snel zijn versheid. Versheid kun je zelf heel gemakkelijk testen: ruik bij het net open maken van de verpakking aan de koffie en doe dit nog een keer een dag later. Grote kans dat het de tweede keer niet meer zo lekker ruikt.

Daarom zal ik iedereen aanraden om geen voorgemalen koffie te kopen, maar hele bonen te kopen en zelf te malen. Niet alleen kun je hier je versheid beter mee controleren (hetgeen malen wat je nodig hebt) maar je kunt ook de maalfijnheid aanpassen waardoor je kopje koffie veel beter gaat smaken. Dubbel voordeel dus. Wat heel belangrijk is, dat je de koffiebonen of voorgemalen koffie in een afgesloten bus of doos bewaart en tevens uit het licht.

Koffiebonen in de vriezer bewaren is ook een optie. Dit vertraagt het proces van ouder worden enigszins. Toch wordt het heel snel oud zodra je het uit de vriezer haalt.
Tip: haal alleen er uit wat je nodig hebt.

Een tip voor mensen met een volautomaat of bonenmaler: vul het bonenreservoir niet helemaal als je weet dat je het niet diezelfde dag nog gaat opmaken. Je kunt beter elke keer bijvullen en de rest op een donkere plek bewaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *