Arabica vs. Robusta: Wat is nu precies het verschil?

Arabica en Robusta: de twee meest gebruikte koffie soorten binnen de koffie industrie.

De Arabicaboon wordt vaak gezien als de kwalitatief betere soort maar klopt dit wel?

Allereerst is er een verschil in de kleuren vruchten van de planten. De Robusta plant (links) heeft rodere vruchten, terwijl de Arabica meer een paarse kleur heeft. (rechts)

Robusta                                                 Arabica

Uiterlijk
Als je een Robustaboon (links) en Arabicaboon (rechts) ziet valt de grootte je meteen op.
Een Arabicaboon is groter van formaat en heeft daarnaast ook nog eens een andere vorm. Een Robustaboon is ronder en heeft een rechte nerf.

Arabica vs Robusta

Qua kleur is de Robusta wat donkerder en neigt iets meer naar geel, licht bruin waar arabica licht groen, grijs is en soms zelfs blauw. Deze kleur hebben de bonen, omdat ze ongebrand zijn. Zowel de Robustaboon als de Arabicaboon worden bruin van kleur zodra je het gaat branden.

Smaak
Het allergrootste, en in mijn opinie belangrijkste, verschil is de smaak.
Zo heeft de Robusta een zeer krachtige smaak en is de Arabica zachter en aromatischer van smaak

Cafeine
Daarnaast is er ook een verschil in het cafeïnegehalte. De Robusta heeft een hoger gehalte aan cafeïne dan de Arabica. Dat verklaart ook waarom de Robusta dan ook krachtiger van smaak is. De Arabica heeft een gehalte dat ligt tussen de 0.8% en de 1.3%, terwijl de Robusta een cafeïnegehalte heeft dat ligt tussen de 2.0% en de 2.5%.

Verwerkingsproces
Naast de verschillen in uiterlijke kenmerken van de planten en de smaakverschillen, zijn er ook verschillen tijdens het verwerkingsproces. De koffiebonen van de Arabicastruik worden via de ‘natte’ methode’ verwerkt. De bessen worden na het plukken ontdaan van hun vruchtvlees en worden vervolgens in het water gelegd. Door het gistingsproces wat dan volgt worden de bonen aromatischer van smaak. Daarna worden ze weer gewassen.

De koffiebonen van de Robusta plant worden juist op de ‘droge’ methode verwerkt. De methode wordt zo genoemd, omdat er geen water aan te pas komt, maar vooral veel droogte. De bessen worden na het plukken 10 dagen in de zon gelegd om te drogen. De bonen worden regelmatig omgedraaid om een gelijkmatige droging te creëren. Het vruchtvlees wordt vervolgens in één keer verwijderd als ze eenmaal droog zijn. Als laatste worden de bonen gepolijst en gesorteerd. De droge methode bij de Robusta plant vereist minder arbeidskrachten, maar kent het ook een groot nadeel, namelijk dat deze verwerkingsmanier afhankelijk is van het klimaat. Schijnt de zon namelijk niet, ligt het verwerkingsproces stil.

Melangeren
70-80% van de totale wereldproductie bestaat uit Arabica. De rest is voornamelijk robusta met als doel om te gebruiken voor het melangeren.

Melangeren is het mengen van bonen met een verschillende afkomst om zo tot een bepaald smaakprofiel te komen. De consument verwacht namelijk dat zijn favoriete koffie elke keer hetzelfde smaakt. Dit doel kan alleen maar bereikt worden door bonen met elkaar te mengen.

De Nederlandse consument houdt bijvoorbeeld van een stevige bak koffie. Lekker bitter, heet en vooral geen zuur. Zuur of rins (=aangenaam zuur, zoals een limoen) zit juist in de Arabica boon, maar door het te mengen met de Robusta boon nemen body (=volle smaak) en scherpte de overhand waardoor het toch nog voor het grote publiek een lekkere aangename koffie wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *