Decafeïneren

De meeste mensen drinken koffie met cafeïne, maar een groot deel drinkt ook cafeïnevrije koffie, maar hoe haal je nu de cafeïne uit een koffieboon, oftewel hoe verloopt het proces van decafeïneren?

De cafeïne uit de koffieboon verwijderen wordt gedaan voordat de koffie gebrand wordt. Daarbij is het belangrijk dat alleen de cafeïne verwijderd wordt en dat de andere smaakbepalende stoffen in de koffieboon blijven. Dit heeft geen invloed op de smaak, aangezien dit pas gevormd wordt tijdens het branden.
Er zijn verschillende manieren om te decafeïneren: de water-basis-methode en de DCM-methode.

In beide gevallen wordt een stof gebruikt die cafeïne aan zich bindt (extractiemiddel). Voor het decafeïneren bevat de koffie tussen de 1 en 2,5% cafeïne. Na de behandeling blijft er maximaal 0,1% cafeïne in de koffie achter. Dit is bepaald in de Warenwet. Omgerekend betekent dit dat in een kopje koffie gemiddeld 75 milligram en in een kopje cafeïnevrije koffie gemiddeld nog 3 milligram cafeïne zit.

Bij de water-basis-methode wordt water als extractiemiddel gebruikt. De groene bonen worden langdurig
met water gespoeld, waardoor de cafeïne oplost in het water. Daarna wordt alles door een bed van actieve kool gepompt, waarbij de actieve kool de cafeïne uit het water opneemt. Vervolgens worden de gedecafeïneerde bonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld en vervolgens op de gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en verpakt.

Bij de DCM-methode wordt dichloormethaan (DCM) als extractiemiddel gebruikt, welke
speciaal is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. De groene bonen worden vochtig gemaakt met
water en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt. Het proces wordt een aantal malen herhaald. Nadat de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd. Hierna worden de bonen langdurig gestoomd om eventuele resten oplosmiddel te verwijderen. Vervolgens worden de bonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld. Tenslotte wordt de koffie op de gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en verpakt.

Ik hoop dat je nu een beeld hebt bij de werkwijze van decafeïneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *