Koffie branden is een ware kunst

Voordat de koffiebonen bij een branderij arriveren, is er al veel en intensief werk verricht. Zowel door de telers, de oogsters, de melangeur en de transporteur.

Hoe haal je het beste uit de koffieboon?
In de branderij waar wij onze koffiebonen vandaan halen, werken ze op de volgende wijze. Ze tranformeren de rauwe, groene koffieboon in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. Dit omdat een groene koffieboon van zichzelf nog geen smaak heeft en vaak ruikt naar gras. Wel heeft elke soort al een eigen smaakkarakter. Maar de smaak en het aroma ontwikkelt zich pas écht na het branden. Het branden is een heel belangrijk proces, want daar wordt het beste uit de koffieboon naar boven gehaald. De branderij legt de nadruk op de specifieke eigenschappen van de boonsoort en het karakter van het gebied waar de boon geteeld is.

Hoogte standaard
Onze branderij werkt alleen met de hoogste kwaliteit bonen, de beste apparatuur en ambachtelijke branders. Dit om de hoogste standaard te kunnen garanderen. De branderij koopt de koffiebonen in koffieproducerende landen over de hele wereld. Ze proeven en testen honderden soorten koffie, waaruit ze de beste kiezen. Wanneer de favorieten zijn geselecteerd, begint het brandproces: een zeer minutieus werk, dat geduld en aandacht vergt.

Fasen van het koffie branden
Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Zo ontstaat de bruine kleur van de koffieboon en worden de suikers en eiwitten in de boon geactiveerd. Tijdens het branden in de oven wordt de koffie snel rondgedraaid en geroosterd.

De boon gaat door drie fases:
- De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’. De boon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
– De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillard reactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
– De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verliest deze gewicht. Er blijft er een bittere koolstofboon over.

Vier manieren van branden
Er zijn vier manieren van koffie branden:

  • Licht branden: de bonen worden lichtbruin en droog en krijgen een delicate smaak en aroma. Deze koffie is vooral geschikt voor filterkoffie.
  • Medium branden: de bonen krijgen een mooie bruine kleur en een sterkere smaak. Lekker op elk moment van de dag.
  • Espresso: de bonen worden donkerbruin en soms iets licht glanzend van de olie die vrij komt bij het branden. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. Geroosterde koffie is heerlijk na de lunch of het diner.
  • Dark Roast of espresso roasting: geeft een donkere koffie met een uitgesproken (sterke) smaak, toast en donkere karameltonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *